Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Landschapsatelier ‘Broeihoop’

24 februari 10:00 - 15:00

Gratis
Workshop broeihoop maken

Op zaterdag 24 februari organiseert Stichting The Butterfly House een Landschapsatelier broeihoop. Het landschapsatelier start om 10:00 uur en duurt tot ongeveer 14:00 uur. 

Broeihopen zijn een soort replica’s van de open mestvaalten die we vroeger bij boerderijen aantroffen. Samen met veedrinkpoelen vormden zij een essentiële schakel in de levenswijze van ringslangen.  Deze soort heeft de warme broei in een mestvaalt nodig om de baby ringslangetjes in de eieren te laten ontwikkelen. En in de omliggende veedrinkpoelen vonden ze genoeg kikkers en salamanders om te eten. Zowel de mestvaalten als de poelen zijn verdwenen en daarmee was de ringslang, tot voor kort, uit ons Zuid-Limburgse landschap verdwenen. Met de introductie van broeihopen is deze sinds dit voorjaar weer teruggekeerd. 

Maar broeihopen zijn ook belangrijk voor soorten als insecten, andere geleedpotigen, zoogdieren, amfibieën, reptielen en foeragerende vogels. Ook de imposante Neushoornkever is ook afhankelijk van broeihopen om zich voor te planten. 

Naast de voordelen voor de biodiversiteit biedt een broeihoop een methode om op een kleinschalige manier takken en maaisel uit je terrein te verwerken. In een dagdeel wordt er gezamenlijk 1 of meerdere broeihopen gemaakt. De basisbeginselen worden uitgelegd zoals materialen, plaatsing en wanneer je een broeihoop het beste maakt. Tijdens de middagpauze wordt een eenvoudige lunch geserveerd in de vorm van soep en broodjes.

Hoewel het leefgebied voor de ringslag in Zuid-LImburg nog erg klein is zijn broeihopen dus nuttig voor vele andere soorten en heeft het zin om ze ook op je eigen terrein op te werpen. 

Is de workshop vol en wil je op de wachtlijst? Stuur dan een mail naar sandra@thebutterflyhouse.nl

Gegevens

Datum:
24 februari
Tijd:
10:00 - 15:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

The Butterfly house
Telefoon
0652624585
E-mail
sandra@thebutterflyhouse.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Op ’t Rentelen
Op 't Rentelen
Bunde, Nederland
+ Google Maps