F.A.Q Lepidoptarium

Op deze pagina staan alle vragen rondom het project Lepidoptarium bij elkaar;

"Ik heb het idee dat ik een van de nieuwsbrieven heb gemist, waar kan ik deze terugvinden"

Op de website van The Butterfly House staat onder het kopje 'Lepidoptarium' links naar alle nieuwsbrieven die er tot nu toe verstuurd zijn. (klik hier)

"Is het de bedoeling het waarnemingenformulier uit te printen en ingevuld weer in te scannen en naar jullie op te sturen?"

Iedere maand dat er gemonitord wordt sturen we jullie een formulier toe (de formulieren kunnen wijzigen). Je kunt het formulier dan uitprinten en meenemen voor de monitoring. Na de monitoring is er de mogelijkheid om de gegevens online in te vullen maar inscannen of een foto maken van het formulier mag ook. Dan verwerken wij de gegevens. 

"Planten-en vlinderzoekkaart, evenals de kleurenkaarten , komen die met de post? Of krijgen we via de mail en moeten we uitprinten?

 

De zoekkaart, kleurenkaarten en stokken om de 1m2 af te zetten zitten in de 'goodie-bag'. Deze goodie-bag wordt bij de velden uitgedeeld op 13 juni en 20 juni. Mocht je dan niet langs kunnen komen zullen we een aparte afspraak maken. 

"Hoe kan ik precies het veld in Heythuysen bezichtigen?" 

Het veld in Heythuysen is via een parkeerterrein bij de visvijver bereikbaar. De toegang van deze parkeerplaats ligt op de hoek Roorstraat / Kloosterstraat. 

 

"In het instructieformulier staat dat de temperatuur en UV-index via een link opgevraagd kunnen worden. Helaas zie ik daar geen UV-index vermeld staan."

Dit wordt nog aangepast op het instructieformulier. Via deze bronnen kunt de UV-indeze bekijken; 

https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/zonkracht

https://www.buienradar.nl/nederland/zon-en-wolken/zonkracht-uv

"Voor mijn locatie zou ik een weerstation moeten kiezen dat heel wat kilometers verder weg ligt. Ik vroeg me af of ik ook een lokale site mag gebruiken."  

 

Ja, dit mag. Het is dan wel goed om de bron te vermelden.  

"In het instructieformulier wordt ook verteld dat het monitoren buiten het veld moet gebeuren, maar ik vroeg me dan af of het determineren van vlinders dan niet erg moeilijk wordt als die midden op het veld rondvliegen. Ze zijn vaak al erg klein en zitten ook niet de hele tijd stil. Wat kan ik daarin het beste doen?"

De reden dat er is aangegeven om van buiten het veld te monitoren is dat we willen voorkomen dat de planten beschadigd worden door het vertrappen. Echter bedachten wij ons ook dat het inderdaad nodig kan zijn om het veld in te lopen voor het herkennen van een vlinder. Daarom willen we wel toestaan dat er, om het herkennen van een vlinder, deelnemers het veld in mogen. Daarbij willen we wel vragen om er goed op letten dat u zo min mogelijk planten beschadigd.

 

"Ook vroeg ik me af of ik zelf of iemand van de stichting de vierkante meter grond afzet om de vegetatiebeschrijving te doen."

U krijgt 4 paaltjes om de vierkante meter uit te zetten, u kunt dan zelf een touwtje van 1 meter of een centimeter meenemen. U kunt dit dus per monitoring uitzetten (aan de rand van het veld)

"Ik ben niet bekend met de namen van de vlinders.

Bestaat er een app waarmee ik ze kan fotograferen en zodoende de naam te zien krijg of komt er een gekleurde overzichten kaart?" en "Ik hoop dat met duidelijke voorbeelden het verschil tussen de diverse blauwtjes duidelijk gemaakt wordt, liefst met afbeeldingen die tijdens het monitoren gebruikt kunnen worden. Dit geldt voor meerdere vlindersoorten alsook voor planten."

krijgt een vlinder en plantenzoekkaart uitgereikt. Daarnaast zijn er diverse apps die te gebruiken zijn om vlinders en planten te determineren. De bekendste is ObsIdentify, die kunt u via de Playstore (Android) of Appstore (Apple) downloaden. U kunt dan tevens een account aanmaken, daarmee worden uw waarnemingen ook direct meegenomen op de landelijke website www.waarneming.nl

"Kan ik ook een foto sturen via whatsapp ?"

Momenteel nog niet, maar we zijn er mee bezig om dit mogelijk te maken!

"Als ik dat zo bekijk wordt het een "eenzame bedoeling" om de vlinders te gaan spotten. Ik begrijp dat het een en ander op deze wijze verloopt ivm coronacrisis, maar ik zou juist meer gezamenlijkheid leuker vinden."

De dag dat we de goodie-bag uitreiken is een goed moment om collega onderzoekers te ontmoeten. Er is dan uiteraard de mogelijkheid om samen iets af te spreken. Vanuit privacy overwegingen zijn wij terughoudend om gegevens van deelnemers te delen. 

  • Facebook - Black Circle

Stichting The Butterfly House 

Oranjeplein 9

6241 EN I BUNDE