lepidoptarium

2020 -2022

Het project streeft er naar om op een innovatieve manier mensen duurzaam bij landschap en natuur te betrekken doormiddel van kunst. Dit doel bereiken we door een community van lokale onderzoekers te bouwen rondom 6 ingezaaide bloemenvelden.

De bloemenvelden, verspreid over 6 gemeentes in Limburg, worden gedurende 2 jaar gemonitord (wetenschappelijk en artistiek) door deze lokale onderzoekers. Hierdoor leveren de velden kostbare informatie op over welke zaden waar floreren en welke vlinders waar van profiteren. Naast de lokale onderzoekers zal er met diverse groepen studenten van verschillende opleidingen gewerkt worden aan het project. Tevens worden passanten van de bloemenvelden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek bijvoorbeeld door het sturen van foto’s van het veld.

 

‘Dat wat je echt ervaart, daar zal je meer voor gaan voelen. En zodra je iets koestert ga je er ook beter voor zorgen’  Li An Phoa - Drinkable Rivers 

Het project komt voort uit de praktijk van beeldend kunstenaar Stefan Cools (www.stefancools.nl). Zijn werk draait om vlinders, en dan specifiek om de meconium (eerste ontlasting) van vlinders. Hij heeft in zijn artistieke praktijk ontdekt dat het meconium van vlinders gekleurd en kleurecht is (vervaagt niet in de loop van de tijd), daarmee is het dus te gebruiken als pigment.

Sinds deze ontdekking is Cools een artistiek en wetenschappelijk onderzoek gestart met als doel om meer kleuren te verzamelen, maar ook om meer te leren over de levenswijze van vlinders, om vervolgens het meconium te vinden. 

 

 ‘Door in de huid te kruipen van de rupsen en vlinders wordt ik onderdeel van de natuur in plaats van toeschouwer’- Stefan Cools 

Alle deelnemers worden uitgedaagd in de huid van rupsen en vlinders te kruipen en leveren onderzoeksmateriaal in de vorm van foto’s, tekst, tekeningen etc. aan beeldend kunstenaar Stefan Cools. Tevens verzamelen zij ook gegevens ten behoeve van het wetenschappelijke onderzoek. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt tot een wetenschappelijk rapport, een kunstenaarsboek en een expositie.

Door verschillende vormen van onderzoek (artistiek, praktijkgericht en wetenschappelijk) naast elkaar toe te passen zal een variatie aan resultaten ontstaan. Juist de combinatie van deze resultaten zal tot nieuwe inzichten en kunstwerken leiden.

  • Facebook - Black Circle

Stichting The Butterfly House 

Oranjeplein 9

6241 EN I BUNDE