• Sandra van den Beuken

5 Vlinder aantrekkende planten voor een tuin-groentje

Niet iedereen is geboren met groene vingers. En bij veel mensen leeft er behoorlijk wat angst om de stoute (tuinhand)schoenen aan te trekken. Toch zijn er een aantal planten die het zeker goed gaan doen in je tuin en waarmee je massa's vlinders aan gaat trekken. Ze zijn ook nog eens niet duur!


1. Solidago of Gulden Roede

Deze plant wordt ongeveer 1 meter hoog en bloeit de hele zomer lang. De gele bloemen trekken massa's vlinders en bijen aan. De plant kan zichzelf makkelijk verspreiden in je tuin, dus het is wel van belang om hem een beetje in 'toom' te houden. Ook in de winter is deze plant fraai om te laten staan, terugsnoeien doen we pas in het voorjaar.


2. Verbena of Ijzerhard

Verbena is een tweejarige plant die zichzelf uitzaait in je tuin. De lange, buisvormige, bloemen zijn favoriet bij de Kolibrievlinder. Verbena wordt ongeveer 70 cm hoog en bloeit ook vrijwel de hele zomer!


3. Herfstaster

In het najaar heb je nog lang plezier van de herfstaster. Deze bloeit in september en oktober, soms tot de eerste nachtvorst. Met name de vlinders die in het najaar naar het zuiden trekken zul je aantreffen op de herfstaster. De Herfstaster kan hele tapijten vormen en bloeit rijkelijk.


4. Lavandula of Lavendel

De heerlijk geurende lavendel is een iets kieskeuriger plant. Met name op de kleigrond heeft de lavendel het iets minder makkelijk. Het is een plant die graag in de zon staat en 'droge voetjes' heeft. Inmiddels heeft de lavendel het bij ons al een paar jaar overleefd en kan ik het niet laten om er in de zomer even met mijn hand langs te gaan om de heerlijke geur te ruiken..


5. Echinacea of Zonnehoedje

Ook bij het Zonnehoedje hebben we meer dan 1 poging nodig gehad om de plant te laten gedijen op onze kleigrond. Ik vermoed dat we wel 3 x nieuwe planten hebben moeten kopen. De zware klei van onze tuin bevalt de plant niet altijd even goed. Maar als hij eenmaal staat dan bloeit hij uitbundig en lang. Het silhouet van de ingedroogde bloemenharten is in de winter een fraai gezicht.


Voila, 5 planten die je veel plezier gaan opleveren in je tuin! Samen vormen ze overigens ook een mooi palet en krijg je als vanzelf een border waar je het hele jaar bloeiende planten in zult hebben.


Heb je nog vragen? Neem dan contact op met ons via info@thebutterflyhouse.nl

182 views0 comments
  • Facebook - Black Circle

Stichting The Butterfly House 

Oranjeplein 9

6241 EN I BUNDE