Ontstaan

‘Door in de huid te kruipen van de rupsen en vlinders word ik onderdeel van de natuur in plaats van toeschouwer’

Stefan Cools

Beeldend Kunstenaar

Vanuit zijn praktijk als beeldend kunstenaar op het snijvlak tussen kunst, natuur en wetenschap heeft Stefan Cools in 2016 de eerste stappen gezet naar het realiseren van openbare Vlindertuinen. Het doel voor hem was om zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met vlinders. Met zijn kunst bereikt hij een bepaalde doelgroep, maar met een openbare tuin zou dit bereik veel groter worden. 

Al snel werd duidelijk dat dit project hem boven het hoofd ging groeien. Naast zijn kunst, die ook steeds meer een podium krijgt in Nederland, was het niet meer mogelijk om dit project alleen te realiseren. Dit is de reden geweest dat in mei 2017 de stichting opgericht is die zijn naam draagt. 

Stichting ‘The Butterfly House’ heeft de komende jaren het doel om in de gehele Provincie Limburg een netwerk van vlindertuinen aan te leggen. Gekoppeld aan deze tuinen wordt een uitgebreid en interdisciplinair programma van activiteiten vormgegeven. Dit bestaat uit samen werken en ontspannen in en rond te tuinen met verschillende ‘groepen’ in de samenleving en educatie voor kinderen en volwassenen.